Yılan Oynatmak

Hindistan ve Kuzey Afrika ülkelerinde bilinen bir gelenek ve ilgi çekici bir gösteri vardır: yılan oynatmak. Yılan oynatıcısı, onu bulunduğu sepetten çıkarak oynanırken bunun yaptığı hipnoz davranışları, flüt sesi ile bir ilgisi yoktur. Zaten oynatılan türler duyma yeteneği olmayan sürüngenlerdir. Onlar duymayı sağlayacak bir uzuv ve nörolojik sisteme sahip değillerdir. Kobra yılanı sadece topraktaki ses titreşimlerini algılayabilir. Hayatta kalmak açısından ise bu algılama yeteneği çok hassastır. Konulduğu sepetin içinden çıkıp dik bir pozisyonda dans ediyor gibi gözükmesi aslında iyiye işaret değildir. Çünkü bu haliyle saldırı pozisyonundalardır.

Kobra yılanı bu durumda govdesinin ön kısmını dikey pozisyona getirir ve başının altını basık bir hale getirerek yassilastırır. O bölgede bulunan iskelet birbirinden ayrılarak vücuduna bu şekli vermesi mümkün hale gelir. Yılan oynatmak için ise oynatan kişi flütünün konumunu değiştirerek kobranın odak noktasını sürekli değiştirir. Flütü takip eden yılan böylece sürekli raks halindeymiş gibi gözükür. Bu durum tamamen fiziksel bir hareketten ibarettir. Çünkü kobra bu hareket sayesinde vücudunu yerden hareket ettirebilmektedir. Bu hareketi yapmazsa ise hemen yere düşecektir.

Bu yılan türünün hepsi aynı değildir. Yılan oynatmak için örneğin Kral Kobras tercih edilmez. Çünkü bu tür hem dünyanın en zehirli yılanıdır hem de çok saldırgan bir türdür. Uzunlukları beş metreyi bulan bu yılanlar genellikle kuytu yerleri tercih ederler ve diğer türlerin aksine insandan uzaklaşırlar. Yılan oynatmak için ise daha çok uslu duran ve av için ideal olmadığını düşündüğü nesnelere saldırmayan Asya Kobra türü tercih edilir.

Daha fazla kısa ve net bilgiye bakmak için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz