Videolarda tekerleklerin ters dönmesi kamera mekanizmasından kaynaklanan teknik bir sınırlamadan meydana gelir. Peki kameranın çalışma prensibi neye dayanır? Artık popüler bir bilgi olarak çoğu kişi tarafından bilinir ki kamera anlık olarak elde edilen fotoğrafları dizilim haline getiren makinadır. Video kameraları her saniyeye teknik özelliklerine göre yaklaşık 24 ya da 26 görüntü alır. Bu görüntülerin peşi sıra akışı gözümüz tarafından algılanamaz bir sürede gerçekleşir. Bu da izleyici tarafından sürekli ve dinamik bir görüntü olarak algılanır.
Videoya kaydedilen bir aracın tekerleklerin düşünün. Aracın hareketi ile doğal olarak tekerlekler dönmeye başlayacaktır. Araç belli bir ivmelenmeye girdikten sonra tekerleklerin dönmesi yavaşlar ve durur. Sonrası ise şaşırtıcı biçimde bize aracın geriye gitmesi gerektiğini söyler. Daha doğrusu izleyici öyle algılamaktadır. Aracın tekerlekleri saniyede, kameranın görüntü aldığı kare sayısı ile eşit tam tur atarsa her karede tekerlekleri aynı şekilde görürüz. Bu durumda araç hareket ederken tekerlekler duruyordur. Videolarda tekerleklerin ters dönmesi meselesi de burada açığa çıkar. Aracın hızına bağlı olarak video kareleri tekerlek dönüşünü tam turdan önce yakalarsa tekerlekler geri gidiyor gözükecektir. Bu durum tabi tekerleğin merkez bağlantılarını sağladığı kirişler ile de alakalıdır. Kirişlerin sıklık ve şekline göre farklı dönüş görüntüleri mümkün hale gelir. Eğer ki tekerlekler dümdüz bir cant kapağı ile kapatılırsa videolarda tekerleklerin ters dönmesi yanılsaması meydana gelmeyecektir.
Video kaydedici ve oynatıcı cihazların ilk versiyonları 16 görüntü kayıt alma ya da oynatmaya imkan tanıyordu. Bunların daha sonra saniyede daha çok kare oynatan oynatıcılarda oynatılması sonucu saniyede 16 karelik bu görüntüler daha hızlı oynamaya başladı. Bu, o dönemin araçlarının yüzde 50 daha fazla ivmelenmesi ve insanların daha hızlı hareket ediyor görünmesine neden oldu. Dönemin komedi filmleri saniyede on altıdan daha az kare alınarak hızlı hareket ile komikliği arttıran bir teknik hatta zamanında kullanıldı. Günümüzde bu teknik hala kullanılmaktadır. Yavaş görüntüler ile dram, hızlı görüntüler ile komedi unsuru kullanılan bir oynatma tekniği haline gelmiştir.
Daha fazla enteresan şey için tıklayınız.
Kaynak
Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi