Pazar Günü Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz Enteresan Şeyler

Pazar günü haftanın sonudur. Cumartesi günü biterken, bir sonraki gün tatilin bitmesi onu biraz buruk yapsa da, son planlarımızın günüdür. 90’lılar bilirler. Kimi zaman ütü buharı dolan bir salon, Şahane Pazar izlenen tüplü 52 ekran… Bu günü ekonomik değerlendirmek için elinizden geleni yaparız. Pazar gününün bizim için ifade ettiği birçok duygu varken, bilmediğimiz bazı gercekleri de vardır. Gelin bu enteresan şeylere biraz bakalım.

1-İbranice, Arapça, Farsça ve benzer bazı dillerde, ‘Pazar’ kelimesi ‘ilk’ anlamına gelir. Yunan dilinde, “Lord’un günü” anlamına gelen Κυριακή (Kyriake) olarak kullanilir.

3-Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve İtalyanca dillerinde de ‘Pazar’ “Lord’un Günü” anlamına gelen ve Latince ‘Dies Dominika’ sozcuklerinden türetilmistir.

4- Rusça sözcük, “Diriliş günü” anlamına gelen “Voskresenie” dir.

5-Bazı dillerde (Polonya, Ukrayna) ‘Pazar’, ‘eylemsiz’ olarak tercüme edilebilir.

6- Roma kültüründe Güneş tanrısının günüdür.

Roma Güneş Tanrısı Apollo

7-Roma İmparatoru Konstantin, MS 321’de ‘Pazar gününü Roma’nın dinleneceği gün olarak görmeye karar verdim.’ şeklinde duyurmuştu.

8-Eğer bir ayın ilk günü Pazar ile başlıyorsa, her zaman içinde ’13’üncü Cuma’ vardır. Yani o ayın 13’ü Cuma gününe denk gelmektedir ve bu kimi inanışlara göre lanetli gün olarak kabul edilmektedir. Cuma gunu hakkındaki enteresan şeylere bakmak için tıklayınız.

Cuma günü ayın onüçüncü gününe denk geldiğinde korkuyorsanuz siz paraskavedekatriafobiye sahipsiniz demektir.

9-Bazı ülkelerde (çoğunlukla Orta Doğu’da) çalışma haftası Pazar günü ile başlamaktadır.

Hadi durma, tatilin son günü değilmişçesine yaşa! Fakat enteresanlıklarıyla pazartesi gününün geldiğini de unutma!

Yorum yazabilirsiniz