Sofralarımızda sıklıkla yer verdiğimiz patlıcan, Anadolu mutfağında geniş bir yere sahiptir. Şakşukadan karnıyarığa, musakkadan beğendisine kadar onu çok severiz. Ama sevdiğiniz kadar hakkında bilgi sahibi miyiz? Gelin hakkında bilmediklerimize bir bakalım.
Patlıcan Hakkında Coğrafi Bilgiler
Anavatanı Hindistan olan patlıcan Anadolu yoluyla Avrupa ülkelerine yayılmıştır. 1700’lü yıllar ülkemizde yetiştiriciliğinin kabul gördüğü yıllardır. Çoğu bölgemizde yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Patlıcan’ın Familyası
Patlıcan Solanaceae familyasına aittir. Cinsi ise
Patlıcan’ın İklimsel Ozellikleri
Ilık ve tropik iklimlerde yetiştirilmesi mümkündür. Ilık iklimde yıllık yetişir, tropik iklimde ağaç şeklinde yetişir.
Patlıcan’ın Ekonomik Önemi
Ülkemizde bahçede yazlık, serada kış ve bahar aylarında yetistirilebilmektedir. Türkiye’de üretilen patlıcanın büyük bir kısmı ülke içinde tüketilir. Yıllık üretim miktarı 1 milyon tona yaklaşmaktadır.
Patlıcan’ın Botanik Özellikleri
Kök tipi kazık köktür. Gövdesi bitki geliştikçe odunsuluk kazanır. Tüy bakımından çeşitli olup kimi zaman dikenlidir. Yaprakları küçük, dar, ince ve uzundur. Kimi zaman da büyük ve geniş gelişir. Yaprak ve gövde yeşil renktedir. Kimi zaman morluklar görülebilir. Çiçekleri ersel ve yaprak koltuklarında meydana gelir. Ciceklerinde normalde kendinden tozlaşma gerçekleşir. Son yıllarda ülkemize getirilen değişik türlerle birlikte meyveleri uzun ince, sivri uçlu, uzun silindirik, küt veya sivri uçlu, yumurta, yuvarlak gibi farklı şekillerde görülmektedir. Tohumları meyvesinin içine gömülmüş ve oval biçimde ortası kalınlaşarak kenarlara doğru incelir. Killi topraklarda yetişmez köklerde çürüme meydana gelir. Derin, yumuşak, geçirgen, organik zenginlikteki toprakları sever.
Patlıcan’ın Çeşitleri
En yaygın bilinen yerli çeşitleri kemer, bostan ve gönen patlıcanı olup, ithal türleri arasında
Long purple ve Black Beauty vardır.
Patlıcan Yetiştiriciliği
Tohum ve fide ile yetistirilebilmektedir.