Otomatik pilot araç teknoloji hızla gelişime devam ediyor. Bilim insanları şimdi otomatik pilot araç güvenliği açısından olası bir teknoloji için doğaya bakıyorlar. İlham aldıkları yer ise denizin derinliklerinde…
11 Ekim’de Optica dergisinde yayınlanan makalede bilim insanları otomatik pilot araç için yeni bir teknolojinin gelişiminin haberini verdiler. Araştırmacılar mantis karidesinin görüşünden yararlanarak otomatik pilot araçların daha iyi görebilmelerini sağlayabilecek bir teknoloji üzerinde çalıştılar. Teknoloji polarize ışık ya da tek bir düzlemde titreşen ışık dalgalarını anlayan kameralara dayanıyor. Bu teknoloji mantis karideslerinin algılayıcılarına benzer şekilde işliyor. Böylece algılayıcılar aracılığı ile geniş bir çerçevede aydınlık ve karanlık noktalar yaklaşık yarım milyon sensörle algılanıyor.
Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde biyomühendis ve çalışmanın ortak araştırmacılarından olan Viktor Gruev “hayvanların çok çeşitli ışık yoğunluklarını algılama yeteneklerini taklit etmek” istediklerini belirtti. Bu kabuklu canlıların görsel sistemi, sığ sularda karanlık yarıklara girip çıkarken hem aydınlık hem de karanlık alanları görmelerini sağlıyor.
Yeni tasarlanan otomatik pilot araç kamerası, diğer dijital veya polarizasyon kameralara göre daha geniş aralıkta ışık yoğunluğu alılayabiliyor. Önceden, dinamik bir aralıkta çalışan en iyi polarizasyon kameralarına göre bu kameralar yaklaşık 2.5 kat daha fazla görme kapasitesine sahiptir. Bu da çevredeki nesnelerin daha net haritalanmasını sağlıyor
Üreticisine bağlı olarak, otomatik pilot araç görüşü bugün uzaktan algılama, kamera ve GPS olmak üzere birkaç teknolojinin karışımına dayanıyor. Fakat otomatik pilot araç için rehberlik açısından keskin aydınlatma geçişleri bu teknolojilerde mümkün değil. Özellikle zorlu hava koşullarında bu teknolojiler yeterli kalmamakta. Yeni kamerala hem lüçük hem de sayısal kameraların birçoğu ile benzer parçalara sahip olduğu için Gruev’e göre tahmini olarak 10 $ ‘a mal olabileceği tahmin ediliyor.
Daha fazla Kısa & Net bigli için tıklayınız.
Kaynak: