Arkeologlar, Eski Mısırlıların Büyük Piramit’i nasıl inşa ettikleri ve Mısır piramitlerinin yapım sırrı üzerinde uzun süredir merak halindeydiler. Bu nedenle yapılan çalışmalarda yaklaşık 4,500 yıl önce devasa taş blokları taşımak için kullanılan sistemi keşfettiler.
Mısır’ın Doğu Çölü’nde bulunan eski bir taş ocağı olan Hatnub’un bulunduğu yerde bu sistemin kalıntıları keşfedildi. Bölgede çalışan Kahire’de bulunan Institut français d’archéologie orientale’den (Fransız Oryantal Arkeoloji Enstitüsü) ve İngiltere’deki Liverpool Üniversitesi’nden arkeologlara göre, mekanizma kaymaktaşı olarak bilinen taşları dik bir rampaya taşıma yolu ile kuruldu. Bu da muhtemelen Mısırlıların Firavun Khufu adına Büyük Piramit’i nasıl inşa ettiğini açıklıyor.
Hatnub’daki çalışmanın ortak yöneticilerinden Yannis Gourdon, Live Science‘a verdiği demeçte şu sözlere yer verdi:
“Bu sistem çok sayıda direk çukuru olan iki merdivenle çevrili merkezi bir rampadan oluşuyor.”
“Eski Mısırlılar, bir taş blok taşıyan ve bu ahşap direklere halatlarla tutturulmuş bir kızak kullanarak, kaymaktaşlarını ocaklardan yüzde 20 ya da daha fazla olan çok dik yamaçlarda çekebildiler”
Mısır Piramitlerinin Yapım Sırrı Mekanik Bir İlkeye Dayanıyor
Hatnub çalışmasındaki yardımcı bir yönetici olan Roland Enmarch ise kızağa bağlı halatların kızağı rampadan çekmeyi kolaylaştıran bir “kuvvet arttırıcı” olarak hareket ettiğini belirtiyor.
Gourdon, “Bu tür bir sistem başka hiçbir yerde bulunmadı.” dedi. Ayrıca
“Ayak izleri ile mevcut iki Khufu kitabesinin varlığınının araştırılması, bu sistemin, en azından, Giza’daki Büyük Piramidin kurucusu olan Khufu’nun saltanatına kadar uzandığı sonucuna götürdü”
“Bu sistem en azından Khufu’nun hükümdarlığına dayanıyor. Bu, Khufu döneminde, eski Mısırlıların çok dik yamaçlarla büyük taş blokları nasıl hareket ettireceklerini bildiği anlamına geliyor.”
ifadelerini kullandı.
Büyük Piramit, üç firavunun (Khufu, Khafre ve Menkaure) her biri için inşa edilen üç Giza Piramidi’nin en büyüğü olarak biliniyor. Khufu, Mısır’da inşa edilen en büyük piramit olarak, ilk inşa edildiği zaman 146 m uzunluğundaydı. Antik yazarlar tarafından dünya harikası olarak kabul edildi.
Arkeologlar, bu piramidin işçilerinin piramidin üzerindeki taş blokları hareket ettirmek için bir rampa sisSonundaemi kullandıklarını kabul ediyorlar. Ayrıca bu sistemin tam olarak nasıl çalıştığı, bu keşif ile cevaplanması artık daha kolay olacak uzun süredir cevap bekleyen bir gizem olmuştu.
Eski Mısırlılar İlklerin Toplumu
Mısırlılar papirüs, saban, naneli şeker ve takvimi ilk bulan toplum. Ayrıca göz makyajı ve tıraşa da ilk olarak Mısırlılarda rastlanmış.
Bilinen en eski korunmuş kapı kilitlerinin de eski Mısırlılara ait olduğu keşfedilmişti. Bu kapıların en az millattan önce 2000 yılına dayandığı düşünülmektedir. Mısır’daki bu kapılar ve kapılar hakkında enteresan bilgiler için tıklayınız.
Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.