Hindi Hakkında Enteresan Şeyler

Hindi ilk zamanlar alacalı görünümleri nedeni ile süs hayvanı olarak evcilleştirildi. Sofralarda yer alması ise 20. yüzyılın başlarına denk geliyor. Hindilerin erkekleri 1.3 metre boy ve 10 kilogram ağırlığa erişebiliyor. Dişiler ise bunun yarısı kadar bir ağırlığa sahip olabiliyor. Ehlileştirilmemiş türlerinin yaşam alanları genelde akarsu ve göl çevreleridir. Herhangi bir sorun gördüklerinde 400 metre açabilmektedirler. Ayrıca hindilerin yumurtalarını sofralarda hiç görmeyiz. Çünkü hindi yumurtalarının yıllık verimi tavuğa göre yüzde 40 oranında. Aynı zamanda ağırlığı yüzde 400 daha fazla. Bu nedenle yumurtaları daha çok üretim amaçlı kullanılıyor.

Diğer bir taraftan hindinin kültürel ifadesi de var. Amerika’da Şükran Bayramı’nın önemli ikonlarından birisidir. Esasında ortaya çıktığı coğrafya Amerika kıtasıdır. Evcilleştirilmemiş hindiler kıta keşfedilmeden önce Kuzey Amerika’da yaşamaktaydı. Güney Amerika’ya ilk gelen istilacı Avrupalılar ise hindilerin evcilleştirildiklerini ilk burada gördü.

Neden hindi İngilizce’de ‘turkey’ olarak ifade edilir?

Kıtada yer alan bu hindiler 16. Yüzyılın başlarında İspanyollar tarafından Avrupa’ya taşındılar. Buradan yayılan hindiler daha sonra 1541 yılında İngiltere’ye getirildi. İngilizler ilk başta karışıklık yaşadılar. Zamanın Türk toprağı olan Batı Afrika’dan gelmişti çünkü bu hayvanlar. İngilizler de Portekizli tüccarların sattığı Afrika hindisi ya da Türkiye üzerinden satılan Hint tavuğu sanarak ‘turkey’ ismi verdiler.

Daha sonradan iki tür birbirinden ayırt edilse bile 1600’lü yıllarda Amerika’ya göç eden İngilizler kelimeyi Turkey olarak kullanmaya devam ettiler. Bu güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere dayanıyor. Fakat bir de gayrı resmi tarih tezleri bulunmakta.

Tezlerden ilki Kolomb’un ilk yolculuğunda yoldaşı olan Portekizli Yahudi Jose de Torres, bu hayvanı gördüğü zaman İbrani dilinde ‘heybetli kuş’ manasındaki ‘Tukki tukki’ diye ifade etmesi. Diğer bir tez ise Kolomb’un Amerika’ya vardığında burayı Hindistan sanmasından dolayı. Bu nedenle hindiyi de Hint tavus kuşu sanıyor ve ona ‘tuka’ ismini veriyor. Zamanla bu kelime evrime uğrayarak Turkey oluyor.

Tezler bununla da sınırlı değil. Diğer bir teze göre Amerika’daki yerliler hindiye ‘Fırke’ ismini veriyorlar. Bu sözün İngilizce telaffuzu ise zamanla ‘turkey’e dönüşüyor. Bir başka tez ise hindilerin çıkardığı seslerin törk-törk olarak anlaşılmasından dolayı Turkey kelimesinin bu hayvan işin kullanılmasına neden olduğu yönünde.

Bu durum zamanında futbol müsabakalarındaki sonuçlar nedeniyle manşetlere yansımış, Türkiye ile Hindi göndermesi yapılmıştır. Fakat bizim dilimizde de hindi kelimesi Hindistanlı ile aynı kelime karşılığında. Diğer bir taraftan ise ‘Mısır’ ifadesi var.

Daha fazla enteresan şeyler için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz