Golden Gate Köprüsü 27 Mayıs 1937’de halka açıldı. Köprü San Francisco, Kaliforniya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin uluslararası alanda kabul görmüş sembollerinden biridir. Aynı zamanda köprü dünyanın en çok fotoğraflanmış köprülerinden birisidir. Bu köprü hakkında enteresan şeylere biraz bakalım:
1- Köprü yapılmadan önce, San Francisco ve Marin arasındaki tek kullanışlı yol San Francisco Körfezi’nin bir bölümünde kullanılan tekne ile oldu.

Golden Gate Köprüsü yapılmadan önce San Fransisco körfezi
2- Golden Gate köprüsünün yapımı dört yıl sürdü. 5 Ocak 1933’te Büyük Buhranın ortasında başlayan imalat, 1937’de planlanan tarihten önce tamamlandı. Ayrıca bütçesi de beklenenin altında geldi.
3- Köprü, ismini Pasifik Okyanusu’ndan San Francisco Körfezi’ne giriş olan Altın Kapı Boğazı’ndan almıştır. 1846 civarında, Amerikan askeri topograf ve kaşif John C. Frémont, “Chrysophylae” ya da “Golden Gate” boğazını adlandırdı, çünkü boğaz ona göre bizim bildiğimiz haliyle Haliç olan “Chrysophylae” ya da “Altın Boynuz” olarak anılan Bizans limanına benziyordu.

Golden Gate ismini “Chrysoceras” ya da “Altın Boynuz” bizim bildiğimiz haliyle İstanbul Haliç’ten alır.
4- Golden Gate köprüsünde çalışmak inanılmaz derecede tehlikeliydi. Bu yüzden güvenlik her şeyden önemliydi. Çalışırken kayma ve düşme tehlikesi olan işçileri yakalamak için köprünün altına bir güvenlik ağı asıldı. Güvenlik ağı tarafından inşaat süresince toplam 19 işçi kurtarıldı. Kurtarılan erkekler, Cehenneme Yarım Yol Kulübü adlı kendi kulüplerini kurdular.

Cehenneme Yarım Yol Kulübü / Wikimedia
5- İnşaat sırasında toplamda 11 kişi öldü. 1937 Şubat’ına kadar, sahada tek bir ölüm oldu. Ancak, 17 Şubat 1937’de, 12 adamı taşıyan bir iskele bölümü ağa düştü. 200 metre yükseklikten düşen işçilerden sadece iki kişi hayatta kaldı.

Golden Gate Köprüsü çalışanlarından birkaçı
6- Köprü yaya geçişi ile 27 Mayıs 1937 sabahı açıldı. San Francisco Belediye Başkanı Angelo Rossi ve diğer yetkililer ile ilk kez yürüyen insanlar olmak üzere 200 000 kişi, köprüden “engelleri” aşarak geçtiler.
7- Köprünün açılış baş mühendisi ve tasarımcısı Joseph Strauss’un onuruna “Güçlü Görev Bitti” başlıklı bir şiir yazdı.

Güçlü Görev Bitti Şiiri
8- 1964 yılına kadar Golden Gate Köprüsü 4200 metre ile dünyanın en uzun süspansiyon sistemine sahipti. 21 Kasım 1964’te New York’ta Verrazano Narrows Köprüsü bu mesafeyi aştı. Bugün Golden Gate Köprüsü dünyanın en uzun dokuzuncu asma köprüsü olarak yer alıyor. Listenin en başında, 1.99 km ile Japonya’daki Akashi-Kaikyo Köprüsü yer alıyor. Ayrıca Japonya hakkındaki enteresan şeylere bakmak için tıklayınız.
9- ABD Donanması, geçen gemilerin görünürlüğünü sağlamak için köprünün siyah ve sarı çizgi ile boyanmasını istedi. Sonuç olarak köprü, doğal çevresine uyum sağlaması açısından turuncu renkte boyandı. Bu da köprünün görünürlüğünü arttırdı.

Golden Gate Köprüsü turuncuya boyandığı zamanlardan birinden sonra çekilmiş hali
10- 2014 yılına gelindiğinde köprüden toplamda 2 025 883 491 araç geçti.
Bu makale bu adresteki makaleden çevrilmiştir.