En Eski Kemik Bıçak Tespit Edildi

Bilim adamları, en eski kemik bıçak olarak yaklaşık 90.000 yıl önce, eski Afrikalıların hayvanların kaburgalarından sivri uçlu bıçaklar yaparak kemik alette yeni bir aşamaya geçtiklerini söylüyor. Bundan önce, kemik aletler daha basit, genel amaçlı kesme aletleri olarak görev yapıyordu.

Araştırmacılar 3 Ekim’de Plos One’da çevrimiçi olarak bir makale yayımladılar. Yaklaşık olarak 145.000 yıl önce ortaya çıkan Kuzey Afrika’nın Aterian kültürünün üyeleri, balık ve diğer deniz ürünlerini gittikçe artan biçimde tüketmeye başlayınca yeni kesici aletlere ihtiyaç duydular. Bu nedenle keskin uçlu kemik bıçak üretmeye başladılar. Bu yeni bulgu hayatta kalmaya yönelik stratejik planlama ve alet üretimindeki değişikliklerin insan evriminde varsayılandan çok daha erken ortaya çıktığını destekliyor. Bu nedenle bulguların ise en eski kemik bıçak olduğuna işaret ediyor.

Rabat’taki Fas Ulusal Arkeoloji ve Miras Bilimleri Enstitüsü’nden, arkeolog Abdeljalil Bouzouggar ve Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nden biyolojik antropolog Silvia Bello, Fas’ın Atlantik kıyısına yakın Dar es-Soltan 1 mağarasında yapılan kazılar için, 2012 yılında kemik bıçak ortaya çıkarılmıştı, diyor. Bıçağın kabzası ve kırılmış ucu yaklaşık 90.000 yıl öncesine dayanan toprakta gömülmüştü.

Bıçağı yapmak için, eski insanlar ilk önce büyükbaş hayvanın kaburgasının bir kısmını çıkardı ve uzunlamasına ikiye böldü. Daha sonra alet yapımcıları, yarım kaburgalardan birini yaklaşık 13 santimetre uzunluğundaki bir bıçak şekline dönüştürdüler.

Bello’nun dediğine göre, Aterilerin bıçağı esas olarak hafif hasar verecek şekilde yapılmıştı. Bu en eski kemik bıçak deri gibi yumuşak malzemeleri kesmek için kullanılıyordu. Bello “Kullanımı ne olursa olsun, bu araç çok yetenekli üreticiler tarafından üretildi.” diye de sözlerine ekliyor.

Araştırmacılar, Fas’ta başka bir Aterian bölgesinde daha önce bulunan iki adet bıçak şeklindeki kemik aletin kesin yaş tahminlerinin yapılamadığını düşünüyorlar. Ancak Dar es-Soltan 1’in içinde bulunanlar kadar eski olduklarını tahmin ediyorlar.

Orta Afrika’da 20 yıldan daha önce bulunan özel kemik aletler de 90.000 yıl öncesine dayanmakta. Afrika’nın diğer kısımları ise bu zamana kadar taş alet yapımı ve diğer davranışlara kaymışlar.

Daha fazla Kısa&Net bilgi için tıklayınız.

Kaynak

sciencenews.org/

Yorum yazabilirsiniz