Dünyanın En Eski Balıkçı Kurşunu İddiası

Güney Kore’nin kuzeydoğusunda bulunan Yonsei Üniversitesi Müzesi’nden arkeologlar, avlanma tekniğinin bilinen en eski örneğinin Paleolitik balıkçı kurşunu olduğunu ortaya çıkardığını iddia ettiler. Eğer doğrulanırsa, balık ağlarının ilk bilinen kullanımını yaklaşık 29.000 yıl öncesine dayanacak.

1985 yılından bu yana Paleolitik bölgelerde kazı yapan Yonsei müzesinin müdürü Han Chang-gyun’un liderliğindeki bir ekip tarafından, Doğu Denizi kıyısı boyunca Maedun Mağarası’nda Paleolitik döneme ait 14 taş balıkçı kurşunu bulundu. Paleolitik dönem ise yaklaşık 2.5 milyon ile 12.000 yıl öncesi dönem olarak bilinir.

Han Chang-gyun yaklaşık 29.000 yıl öncesinde, balıkçıların ağlarını su altında tutmak için balıkçı kurşunu kullandıklarını söyledi. Ağ kullanmak, balıkçılığın daha erken teknolojileri olan sivri taş uçlu mızrak ya da kemikten kancalara göre daha kolay bir avlanma tekniğidir. Kanıtların bulundukları toprağın ön radyokarbon tarihlendirmesine dayanarak yapılan çalışmalarda buluntuların en erken balıkçılık kurşunu olduğu tahmin edilmektedir.

Mızraklar ve kancalar bilinen en eski balıkçılık teknolojileridir ve eski balıkçıların alet kalıntılarında ağ ve taş kurşundan çok önce ortaya çıkmışlardır. Yaklaşık 40.000 yıl önce Doğu Timor’da balıkçılık kancaları, Japonya’nın Okinawa kentinde yaklaşık 30.000 yıl öncesine ait kancalar bulunmuştu. Eski insanlar ayrıca su ortamlarında kullanılmak üzere mızraklarını ayarlamak için dikenli kancalar kullandılar. Daha sonra, örme ve düğüm tekniklerinin gelişmesi ile birlikte daha fazla avlanmayı mümkün kulan balık ağları geliştirildi.

Antropologlar ağ balıkçılığını erken bir teknoloji olarak görüyorlar. Fakat ağlar organik maddeden yapıldığından dolayı ayrışarak yok odlukları için bugüne gelen çok az kanıt var. Bilinen en eski ağlar Finlandiya’da keşfedilmiş ve yaklaşık 8.000 ila 5.000 yıl öncesine dayandırılmıştır. Şimdiye dek, dünyadaki Kızıldeniz, Doğu Akdeniz, Avrupa, kuzeydoğu Asya’da Neolitik deniz yerleşimlerinde birçok taş balıkçı kurşunu keşfedilmiştir.

En Eski Balıkçı Kurşunu İddiasına Dair Şüpheler

Başka uzmanlar ise, bu iddiaları şüphe ile karşılıyorlar.

Kore Paleolitik arkeolojisini inceleyen ancak siteyi ziyaret etme veya kurşunları görme şansına sahip olmamış olan Keong Hee Üniversitesi’nden arkeolog Chuntaek Seong, durumu reddediyor. Chuntaek, sorunun taş araçları yorumlamada yattığını söylüyor. Kore’deki Neolitik döneme ait çok sayıda kurşun olduğunu söyleyen arkeolog, yeni buluntuların da Neolitik kurşunlara benzediğini iddia etti.

Kazıda yer almayan Seul Ulusal Üniversitesi’nde arkeolog olan Yi Seon-Bok, rekor yaşın muhtemelen mesnetsiz bir iddia olduğunu kabul ediyor. Yi, arkeologların taş kurşunları doğal jeolojik formasyonlardan ayırt etmede zorluk çektiğini ifade ediyor ve kurşunların insan ürünü araçlardan daha çok, yıpranmış kayaya benzediğini öne sürüyor.

Han, Seul’deki laboratuvara döndüğünde, kazıdan örnekleri analiz etmeye devam edeceğini söylüyor. Sonraki aylarda, ekibi malzemelerin yaşını doğrulamak için karbon ve polen analizleri yapacaklar. O, gelecek birkaç ayda ortadaki şüpheleri ortadan kaldıracağından umutlu.

Daha fazla Kısa&Net bilgi için tıklayınız.

Kaynak:

Possible Evidence of World’s Oldest Fishing Nets Unearthed in Korea

Yorum yazabilirsiniz