Güneşlenmek eğer bronzlaşmak istiyorsanız 2 gün aralığı ile sınırlı kalmalı. Yeni bir çalışma ile ortaya koyulan daha bronzlaşmak için bazı cilt hasarları böylece önlenebiliyor.
Molecular Cell’de 25 Ekim’de yayımlanan bir araştırmanın raporunda, cilt koruyucu pigment melanin cilt tarafından sadece 48 saatte bir üretiliyor. Günlük güneşlenme pigmentin üretim sürecini bozabilir ve cildi ultraviyole ışığın verdiği hasarlara karşı savunmasız bırakabilir.
Tel Aviv Üniversitesi’nden moleküler genetikçi Carmit Levy ve çalışma arkadaşları MITF adlı bir proteinin, UV ışınlarına karşı ciltte koyulaşmaya neden olan melanin üretimini diğer cilt koruma mekanizmalarıyla koordine ettiğini keşfetti. Ekip, 60 gün boyunca her 24, 48 veya 72 saatte bir fareler üzerinde UV-B ışığı etkilerini gözlemledi. 48 saatlik programda UV-B ışınlarına maruz kalan fareler daha koyu bir cilde sahip oldular. Aynı zamanda diğer gruplardaki farelere göre daha az DNA hasarı yaşadılar. Her iki günde bir UV ışığına maruz kalan fare ve insan derisi hücreleri, günlük maruz kalan hücrelerden daha fazla melanin salgılamaktadır.
Cilt hücreleri ile yapılan diğer deneyler, UV ışına maruz kalmanın, dakikalar içinde MITF proteinin deri hücresinin hayatta kalmasında rol oynayan genleri tetiklediğini öneriyor. Bu genler, iltihaplanma, DNA onarımı ve bağışıklık hücrelerinin cilde alınmasını sağlayan proteinler üretirler. Daha sonra MITF, melanin üretiminin başlamasını sağlar.
Araştırmacılar sonuçta, günlük UV ışınlarına maruz kalan hücrelerde melanin üretiminin kesilerek, cildin koruyucu kalkandan mahrum kaldığını buldular.
Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.
Kaynak