Atom altı parçacık dünyasının perdesini aralayan Nobel ödüllü parçacık fizikçisi Leon Lederman, 3 Ekim’de, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Kuark ve leptonlar üzerine çalışmaları ile 1982 Wolf Fizik ödülünü almış, nötrino çalışmaları ise ona 1988 Nobel Ödülü’nü getirmiştir. Birçok temel parçacık keşfinde bulunan Amerikalı bilim insanı sonsuz küçüklük kavramının daha karmaşık bir yapıda olduğunu gösterdi.
Leon Lederman bilimi toplumun geniş kesimlerine iletmeyi görev edinmiş biri olarak tanındı. Aynı zamanda bu tutkusu ile birçok popüler bilim kitabı yazdı. Mizah duygusu yüksek biri olarak bilinirdi.
Ayrıca, 2012’de keşfedilen kütlenin kökenini oluşturan parçacık ola Higgs Bozununun takma ismini de veren kişi oldu. (Parçacık fizigi hakkında detaylı bilgilere bakmak için tıklayınız. Leon Lederman, aynı isime sahip kitabı ile 1993 yılında parçacığı “tanrı parçacığı” ismini verdi. Aslında “tanrının cezası parçacık” (goddamn particle) demek istemiş, fakat yayıncısının izin vermeyi reddetmesi üzerine bu isim kalmıştır.
Batavia’daki parçacık fiziği laboratuvarı Fermilab için idea yönünden ve ikinci yönetici olarak kurulmasına yardım etti. Leon Lederman önceden Science News, daha sonra Science Service olarak bilinen ve şimdi ise Science & Public Society olarak adlandırılan organizasyonun yönetim kurulunda görev aldı.
Leon Lederman, modern dünyada bilim dünyasının küresel olarak bağlantılı bilim eğitiminin önemi üzerine Science News için bir makale kaleme aldı. Makalede
“Çok önemli iki seçenekle karşı karşıyayız:
bilimin insanlığın ilerlemesi için insancıl bilgelik ile uygulanıp uygulanmaması ya da tarihimizle örtülmüş destansı trajedilere ve temel güçlere boyun eğmek”
demişti
2012 yılında ise doğanın parçacıklarının ve temel kuvvetlerinin anlaşılmasına yaptığı olağanüstü katkılar dolayısıyla Vannevar Bush Ödülü’ne layık görüldü.
Kaynak