13 sayısı kötü bir şekilde ün salmıştır. Hatta gündelik hayatı etkileyebilecek nedenlere yol açar. Kimi yörelerde kapı numarası olarak 13 numara atlanırken, kimi uçaklarda 13 numaralı koltuk bulunmaz. Daire numaralandırırken ise 13 yerine 12-A kullanılır ya da bu sayı atlanır. Böyle bir numara olsa dahi müşterisi pek azdır. Bu batıl inanç o derecededir ki ayın 13ünde işe girmeyen, yolculuk rezervasyonlarını iptal eden insanlar cokluktadır. Piyasadaki düşük hareket ise Amerika’ya milyonlarca dolar yük getirmektedir.
Bu batıl inancın tıp literatüründe de bir adı var. Fobi olarak geçiyor ve adı ‘triskaidekaphobia’dır. Bu batıl inancın kökenleri konusunda İsa’nın son akşam yemeğinde havarilerinin 13 kişi olmasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Fakat İskandinav mitolojilerine varan ölçüde bir tarihi ize denk geliyoruz.
13 Sayısı Mitolojik Geçmişe Dayanıyor
Zamanın ışık ve güzellik tanrısı olarak bilinen Balder şölen masası kurar. Bu tanrı Vikinglerin ünlü tanrısı Odin ile Frigga’nın oğludur. Aynı zamanda ay kraliçesi olarak da bilinen Nanna’nin eşidir. Bu şölene on iki kişi çağrılmıştır. Fakat yalan ve hile tanrısı Loki, çağrılmadığı halde zorla katılmaya çalışır. Çıkan münakaşa sonucu diğer tanrılar tarafından da çok sevilen ışık ve güzellik tanrıçasını öldürür.
Bu mit bölgeden tüm kıtaya yayılır. Papazlar bu miti alarak kendi dinlerine uyarlar ve Hz. İsa’nın son akşam yemeği böylece ortaya çıkar. Hristiyanlıkta ışık ve güzellik tanrıçasını yerimi İsa, yalan ve hile tanrısının yerini 13 havariden biri olan Judas almıştır. Yemek bitince 1 gün geçmeden Hz. İsa çarmıha gerilir. Bundan dolayı hristiyanlar akşam yemeklerinde 13 kişi bir araya gelirlerse talihsizlik yaşanacağını düşünür.
Bu inanışlar nedeniyle 13 sayısı bahtsız hale gelmiştir fakat ayın 13. günümün cuma günü olması daha büyük talihsizliktir. Ama doğduğunuz güne denk gelirse bu sizin uğurlu gününüz olur. Bu şekilde denk gelen cuma gününün ugursuzluğu Hz. Adem’in elmayı cuma günü yemesi, büyük tufanın cuma gününe denk gelmesi, Hz. İsa’nın cuma günü çarmıha gerilmesi neden olmuş olabilir. Müslümanlıkta ise cuma günü Hz. Adem’in yaratıldığı gün olarak bilinir. Bu nedenle ayrı bir önemi vardır. Ayrıca 13 sayısı bir yıl içinde 13 kez dolunay olmasından dolayı da uğursuz olarak bilinir.